Ulrike Schwarz Anderson

Az AMBEO-ról szóló szakértői történetek

Ulrike Anderson, née Schwarz – a rádió-, televízió- és lemezipar területén működő hangmérnök és akusztikus zenei producer.

A 2017-es Chelsea Zenei Fesztivál AMBEO 3D hangzással történő rögzítése izgalmas lehetőséget kínált számunkra, hogy kipróbáljuk a Sennheiser legújabb immerzív hangtechnikáját. Volt szerencsénk már korábban is részt venni a fesztiválon, így tudtuk, hogy végig világszínvonalú előadásokra számíthatunk. Ezeknek az előadásoknak a fő helyszíne a kellemes akusztikájú és meghitt hangulatú német lutheránus Szent Pál templom volt, amely a 80-as és 90-es években arról volt legendás, hogy számos klasszikus és jazz-zenei audiofil felvétel helyszínéül szolgált. Férjem és kollégám, Jim Anderson, valamint jómagam az AMBEO formátummal a SoHo-ban, a Sennheiser pop-up üzletében ismerkedtünk meg, és rögtön tudtuk, hogy ez a technika

„ tökéletes választás lenne ennek a különleges eseménynek a megörökítéséhez, mivel nemcsak a megszólaló hangokat rögzítené, hanem azt az energiát és élményt is, amelyet az előadást élőben hallgató közönség élvez.“
Ulrike Anderson

A rendezvényhez használt felszerelésünk az AMBEO Cube (kocka) elrendezés kialakításához szükséges nyolc mikrofont tartalmazta, melyeket a közönség fölé lógatva használtunk, valamint egy további sztereó A/B mikrofonpárt, a színpad felé irányítva – minden egyes darab Sennheiser mikrofon volt, főként olyanok, amelyeket már számos felvételkészítésnél használtunk, mindenféle formában. Ez az elrendezés a teremben helyet foglaló közönség hangját is veszi, miközben a közelebb elhelyezett mikrofonoknak köszönhetően optimálisan rögzíti az előadást is, biztosítva, hogy a keverési szakaszban rengeteg lehetőség álljon rendelkezésünkre, hogy a legjobb eredményt hozzuk ki.

Ez az elrendezés figyelemre méltó hanghűséget garantál. A basszusban gazdag hangszerek pedig kifejezetten jobban szólnak 3D-s közegben. Úgy gondolom, hogy mind az előadások, mind a hangfelvételek tisztasága lenyűgöző. Jim és én mindketten szerteágazó tapasztalatokkal rendelkezünk azzal kapcsolatban, hogy hogyan kell az 5.1-es surround rendszerekkel dolgozni, jómagam pedig 2006-ban egy képzésen vettem részt a 22.2-es rendszerekre vonatkozóan. Úgy érezzük, hogy az AMBEO izgalmas előrelépést jelent a háromdimenziós hangzás felé.Nagyszerű, hogy a Sennheiserrel új távlatokat nyithatunk, és már alig várjuk, hogy beletemetkezhessünk a keverésbe és visszaadhassuk a felvételekben a Chelsea Zenei Fesztivál varázslatos hangulatát.

Néhány szó Ulrikéről

Ulrike Anderson, née Schwarz – a rádió-, televízió- és lemezipar területén működő hangmérnök és akusztikus zenei producer. Hangfelvételei több német és nemzetközi nevezéssel és díjjal is dicsekedhetnek. Hangfelvételei többek között a következő díjakat nyerték: két Echo Klassik díj, illetve egy Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, egy Ars Acoustica és egy Diapason d’Or díj, valamint egy Grammy nevezés.

2015 októberében New Yorkban a 139. AES kongresszuson elnyerte a Nemzetközi Hangmérnöki Társaság ösztöndíját.
Ulrike Schwarz 2004-2006 óta tölt be vezető tisztséget az AES-nél.

Ulrike Anderson hangmesteri diplomáját Németországban, a Berlini Művészeti Egyetemen (Hochschule der Künste Berlin) szerezte. Ezen kívül az „Innováció és üzleti vállalkozások létrehozása” szakon üzleti ügyviteli mesterdiplomát szerzett a Müncheni Műszaki Egyetemen (Technische Universität München). 2001-2015 között a német Bayerischer Rundfunk cégnél dolgozott Münchenben, a nagyobb szimfonikus zenekari és jazz produkciókért felelős vezető hangmérnökként. Jelenleg pedig az Anderson Audio New York, Inc. produkciós ház létrehozásán munkálkodik.

Ulrike átfogó képzést kapott az 5.1-es surround hangzásból Akira Fukadától (Nihon Hoso Kyokai, Tokyo, Japan), 2006-ban pedig részt vett a 22.2-es hangzást vizsgáló kísérletekben, melyeket Kimio Hamasakivel folytattak az NHK tokiói (Japán) kutató-fejlesztő laboratóriumában. Első 9.0-es hangfelvétele 2010-ben, Robert Schumann „Az Éden és a Péri” című oratóriumáról készült, melyet a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara adott elő Sir Simon Rattle vezényletével, a müncheni Herkules teremben. Ezt a felvételt az AES 2010-ben megrendezett 40. Nemzetközi Konferenciáján mutatták be Tokióban (Japán), „Spatial Audio – Sense the Sound of Space” címmel.

Ulrike több, mint 50 szimfonikus zenekari projektet rögzített és közvetített élőben a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekarával és Énekkarával 5.0-ás surround hangzásban, továbbá szimfonikus zenekari projekteket készített a norvég Stavangeri Szimfonikus Zenekarral 5.1-es surround hangzásban és 9.1-es Immerzív 3D-s hangzásban.

Néhány szó Ulrikéről

Szakértők hangfalakkal kapcsolatos történetei

Paul Geluso

Paul Geluso a keverés és mastering területén hangmérnökként, egyébként producerként, és többszáz zeneszám és filmzene zenész közreműködőjeként ismert és elismert szakember/művész. Zeneszerzői és hangzástervezői munkáját nemzetközi szinten is ismerik, New York államtól támogatást is kap a Meet The Composer projekt keretében.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank egy lengyel hangmérnök és zenei producer. Małgorzata a varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémián tanult zeneszerzést és hangzástervezést. Miután 1989-ben diplomát szerzett, szabadúszó hangmérnökként, vezető hangrögzítési szakemberként és zenei producerként kezdte meg pályafutását – először Varsóban, majd Svájcban és Németországban. 1993 óta felvételkészítési technikákat tanít Svájcban, a bázeli FHNW Zeneakadémián.

Benoît Gilg

Bár Benoît Gilg még mindig fiatal, életének már több mint felét hangosítással töltötte. Karrierje kezdetén a párizsi neves, free jazzt játszó Akosh.S Unit nevű csapattal állt össze, majd később úgy döntött, hogy látókörét tágítandó Mireille Mathieu és Juliette Greco turnéján elvállalja a monitor hangkeverői posztot. Ily módon alkalmazkodóképességét is fejlesztette.

Dan Shores

A 3 alkalommal GRAMMY®-díjra jelölt Daniel Shores szakmai pályafutását a Sono Luminus-nál kezdte: először mérnök asszisztensként, azután mérnökként, majd a Sono Luminus lemezkiadó vezetőjeként. Most, a cég szerkezeti átalakításának eredményeként Daniel ismét azt csinálja, amit a legjobban szeret – mérnökként dolgozik. Daniel életét évekig hangzás iránti szeretete határozta meg, és azt tűzte ki célul, hogy elkészíti a lehető legeredetibb zenei felvételt, hogy a hallgató a leginkább magával ragadó kölcsönhatásba kerülhessen a zenével.

György Mohai

Mohai György, Budapesten (Magyarország) élő hangmérnök, keverő hangmérnök és hangástervező. A fiatal magyar hangmérnök generáció egyik meghatározó tagja. Kora gyermekkorától zenét tanult és jazzének szakon folytatott tanulmányokat a Kőbányai konzervatóriumban, számos híres magyar zenész középiskolai otthonában. 2010-ben hangrendező szakon BA diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahová azóta is gyakran visszatér óraadóként.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, née Schwarz – a rádió-, televízió- és lemezipar területén működő hangmérnök és akusztikus zenei producer. Hangfelvételei több német és nemzetközi nevezéssel és díjjal is dicsekedhetnek. Hangfelvételei többek között a következő díjakat nyerték: két Echo Klassik díj, illetve egy Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, egy Ars Acoustica és egy Diapason d’Or díj, valamint egy Grammy nevezés.

Lépj velünk kapcsolatba

Ha bármilyen visszajelzést vagy megjegyzést szeretnél tenni az AMBEO Music Blueprints weboldallal kapcsolatban, vagy meg szeretnéd osztani tapasztalataidat, kérjük, lépj velünk kapcsolatba.

Newsletter subscription