Thomas Rechberger

Az AMBEO-ról szóló szakértői történetek

Thomas egy svájci zenész, zenei producer és hangzástervező. Több mint 20 éve dolgozik audio szakemberként: a Lovebugs zenekar szólógitárosaként Európa-szerte több, mint 1000 koncerten játszva és 13 albumon közreműködve, melyekről több dal is listavezető sláger lett és számos Golden Record díjat kapott.

Azt szeretem a VR hangzásterek létrehozásában, hogy a hangzás pont olyan magával ragadó és nagy jelenléttel bíró lesz, mint amikor moziban nézünk filmet. Minél jobb a hangzás, annál gyorsabban és mélyebben tudsz elmélyülni a VR élményben. Egy jó térhangzással bíró mix a VR élményt sokkal élvezetesebbé, érzelemgazdagabbá és hitelesebbé teszi. Szeretem az AMBEO VR mikrofont a 3D-s hangzástér alapjául használni a VR utómunkálatoknál. A mikrofon hangzása nagyon áttetsző és részletgazdag, az AMBEO plug-in használatával pedig könnyen szabályozhatók a beállítások. Gyakran alkalmazok további közeli mikrofonokat, lavalier mikrofonokat és hangzásdizájn-elemeket (pl. hátterek, foley-technika és FX) a helyszín 3D-s hangzásterének kiemeléséhez. Az utógyártásnál Pro Tools-ban dolgozom, amit az FB 360 Spatial Workstation, illetve Audio Ease 360pan programcsomagokkal egészítek ki a gyorsan mozgó tárgyak esetén. A Harpex B, valamint a zenegyártáshoz, illetve filmhanghoz használt saját szokásos plug-injeimen túl majdnem minden munkamenethez használom az AMBEO plug-int. A hangzástér az AMBEO plug-in segítségével nagyon könnyen forgatható, és az általános hangzását is szeretem.Az AMBEO VR mikrofon nagyon egyszerűen kezelhető a filmes alkalmazásoknál, és nagyon kicsi a helyigénye. Moziknál is szeretem az 5.1-es hátterek hangrögzítéséhez használni, mert olyan kicsi és praktikus. Ambiszonikus formátumban történő rögzítésnél nagyra értékelem, hogy a paramétereket (pl. irány és szélesség) a DAW programban egy későbbi munkafolyamat során is tudom állítani.

„Az AMBEO VR mikrofon nagyon egyszerűen kezelhető a filmes alkalmazásoknál, és nagyon kicsi a helyigénye.“
Thomas Rechberger

Nemrég a Zürichi Művészeti Egyetem ANGST360° nevű VR projektjénél használtuk az AMBEO VR mikrofont a helyszíni felvételkor, valamint a stúdióban a filmzene rögzítésekor. Négy (!) rendkívül tehetséges zeneszerző dolgozott a betétdalokon. A zene rögzítéséhez AMBEO VR mikrofonokat, valamint hagyományos stúdiómikrofonokat is használtunk, majd az ambiszonikus felvételeket használtuk a térhangzáshoz, a 3D-s környezeti hangokhoz, a mintavételezéshez és a térben elhelyezett zenei előadásokhoz.
Két zeneszerző még elektronikus zenéjük 3D-s panorámázásához is használta a mikrofont. A folyamat során re-amp technikát alkalmazva, térbelivé alakított hangsávjaik jeleit egy négyszögben elhelyezett hangfalrendszerbe küldték, melynek középpontjában egy AMBEO VR mikrofont helyeztek el.

A hanganyaggal az volt a cél, hogy a félelmet kézzelfoghatóbbá és érzékelhetőbbé tegyék, és hogy a közönség jobban megértse és beleélje magát a három főhős szerepébe. Rengeteget kísérleteztünk a hangzással és végül egy érdekes zenei mixet kaptunk, ahol a hangzásdizájn-elemek mind a 3D-s hangzástérben, mind az audio tartalom fix (head-locked) részében elhelyezésre kerültek.

Néhány szó Thomasról

Thomas egy svájci zenész, zenei producer és hangzástervező. Több mint 20 éve dolgozik audio szakemberként: a Lovebugs zenekar szólógitárosaként Európa-szerte több, mint 1000 koncerten játszva és 13 albumon közreműködve, melyekről több dal is listavezető sláger lett és számos Golden Record díjat kapott. Thomas zenei producerként is működik, valamint ő az Alterna Recording Studios (a svájci alternatív zenei élet egyik fellegvára) alapítója, ahol fiatal és befutott művészek számára is készít lemezeket, illetve mixeket.
Az elmúlt években a filmek hangja került munkájának középpontjába, és jelenleg kreativitását hangzástervezőként, zeneszerzőként, valamint dokumentumfilmek, reklámfilmek és játékfilmek hanganyagainak keverésével bizonyítja. Thomas hangzás területén szerzett jártassága és képességei a mozis VR anyagok utómunkálatai során egyesülnek. Jelenleg mintegy 20 különböző 360°-os projekten dolgozik. A Bandara (Svájc VR tartalmak vonatkozásában vezető cége) hangzástervezőjeként a lehető legtöbbet hozza ki a 360°-os filmekből, hogy azok magával ragadó jellege és jelenléte a lehető legnagyobb legyen.

Néhány szó Thomasról

Szakértők VR (virtuális valóság) hangfelvételekkel kapcsolatos történetei

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann a Visualise vezető hangzásszakértője. Henrik egy kiváló 3D-s hangzásspecialista, aki több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a külső helyszíneken történő stúdió minőségű hangfelvétel-készítés területén (filmekhez, reklámokhoz, zeneipari ügyfelek számára és 3D-s hangrendszerekhez).

Michael Engman Rønnow

Michael a professzionális piacon töltötte az elmúlt 25 évet. Kamaszkorában zenészként kezdte és 1992-ben lépett be a stúdiók világába.
Most a professzionális audio termékek értékesítési piacán tevékenykedik, valamint még mindig jár turnékra is zenélni vagy FOH mixeket készíteni, valamint otthon is működtet egy ProTools alapú stúdiót.

Côme Jalibert

Côme Jalibert började arbeta som ljudtekniker och sound designer 2002. Han har alltid attraherats av den omslutande kraften i ljudet och har experimenterat mycket med surround. Med sitt arbete vill han att ljudet mer ska kännas än höras. Han har arbetat med film, TV och på senare tid videospel, transmedia och VR. Hans mest uppmärksammade arbete är ljuddesign i filmen Minuscule, The Valley of the Lost Ants och skapandet av ljudlandskapet i Phallaina, den första scrollande grafiska novellen för touch screen.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) egy tudományos kutató az audiovizuális média területéről (Cast / Audiovisual Media program) (Zürichi Művészeti Egyetem, Dizájn Tanszék).

Thomas Rechberger

Thomas egy svájci zenész, zenei producer és hangzástervező. Több mint 20 éve dolgozik audio szakemberként: a Lovebugs zenekar szólógitárosaként Európa-szerte több, mint 1000 koncerten játszva és 13 albumon közreműködve, melyekről több dal is listavezető sláger lett és számos Golden Record díjat kapott.

Fabian Knauber

Fabian Knauber tanult hangmérnökként széles elméleti tudással rendelkezik a teremakusztikára, a 3D-s hangzásra és a binaurális technológiára vonatkozóan, melyet szabadúszó hangtechnikusként gyakorlati tapasztalatokkal egészít ki. A koncerthangosítás és a stúdióprodukciók mellett fő szakterületét a komplex hangfalalapú installációk és a VR (virtuális valóság) felvételekhez készített 3D-s hangzás képezik.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello egy elektronikus zenész, illetve médiaművész. CD kiadás: New Albion Records (Sub Rosa, 12k és Room 40). Hanginstallációi és többcsatornás műalkotásai a Modern Művészetek Múzeumának, a Whitney Múzeumnak és a Kortárs Művészeti Múzeumnak (Lyon) az állandó gyűjteményében szerepelnek.

Little Konzett

Little Konzett egy osztrák producer, felvételkészítő/keverő- és mastering hangmérnök, zenész, valamint a „Little Big Beat Studios” tulajdonosa. A stúdiók Ausztria nyugati részén és Liechtensteinben találhatók.

Rodolphe Alexis

Hangzástervezőként és hangmérnökként mindennapi gyakorlatában egyéb művészeti ágazatokkal (installációk, szobrászat, előadóművészet, rádió) is kapcsolatba kerül.

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Lépj velünk kapcsolatba

Ha bármilyen visszajelzést vagy megjegyzést szeretnél tenni az AMBEO Music Blueprints weboldallal kapcsolatban, vagy meg szeretnéd osztani tapasztalataidat, kérjük, lépj velünk kapcsolatba.

Newsletter subscription