Stephen Vitiello

Az AMBEO-ról szóló szakértői történetek

Stephen Vitiello egy elektronikus zenész, illetve médiaművész. CD kiadás: New Albion Records (Sub Rosa, 12k és Room 40).

Hangzással foglalkozó művészként különösen érdekel a helyszíni felvételek készítése. Szakmai pályámnak ez a szakasza 1999-ben kezdődött, amikor a World Trade Center 91. szintjén laktam (a WordViews program keretében). Az épület környezetéről, de magáról az épületről is készítettem hangfelvételeket. World Trade Center-beli tartózkodásomat követően a helyszíni felvételek iránti érdeklődésem New York-ból a világ legkülönfélébb szabadtéri helyszíneire szólított.

Az elmúlt 3 év során a Mountain Lake biológiai állomásra (MLBS) utazgattam, ami egy tudósok és alkalmanként művészek számára fenntartott, csodálatos „menedékház” az Appalache-hegységben. A környezeti hangokat rögzítettem, és olykor Dr. Kasey Fowler-Finn tudóssal együttműködve a rovarok által keltett hangokról készítettem felvételeket, melyek csak a növényi szárak és a talajtakarók felületén, valamint a fák koronájában hallhatók.

A hegyekben korán beköszönt az ősz. A mikrofont és a kamerát egy virágos réten állítottuk fel, ahol az előtérben méhek, a háttérben pedig kabócák zümmögése volt hallható. Ennél a videónál az összes hang az AMBEO VR mikrofonból érkezik. A jövőbeli projektek esetében az AMBEO VR mikrofon hangját további hangokkal, például a vidék hangjaival fogom keverni. Azt reméljük, hogy ezzel a rövid videóval az olyan apró történések is figyelmet kapnak, mint amikor egy méh landol vagy a szél megtáncoltatja a virágokat.

„Az AMBEO VR mikrofon lehetővé teszi, hogy érzékeld a környezeted, és a legfinomabb hangokat is tisztán adja vissza.“
Stephen Vitiello

Ezt a tulajdonságát nagyon szeretem, amikor olyan feladatot kell megoldanunk, mint ez előbb említett – az előtérben és háttérben hallható hangokat ugyanolyan részletességgel és tisztasággal tudtuk rögzíteni. Úgy érzem, mintha csak most ismerkednék ennek a mikrofonnak a képességeivel, de a tapasztaltak alapján már jövőbeli projekteket illetően is vannak ötleteim. Az a könnyebbség, hogy csak egyetlen eszközt kell használnom, amely ilyen mértékben és minőségben képes a hangokat rögzíteni, örömtelivé teszi a használatot.

About Stephen Vitiello

Stephen Vitiello is an electronic musician and media artist. CD releases have been published by New Albion Records, Sub Rosa, 12k and Room 40. His sound installations and multi-channel works are in the permanent collections of the Museum of Modern Art, the Whitney Museum and the Museum of Contemporary Art, Lyon. Over the last 25 years, Vitiello has collaborated with such artists and musicians as Pauline Oliveros, Ryuichi Sakamoto, Taylor Deupree, Scanner, and Steve Roden. In 2012, Australian Television produced the documentary, Stephen Vitiello: Listening With Intent. Originally from New York, Vitiello is now based in Richmond, VA where he is a professor of Kinetic Imaging at Virginia Commonwealth University.

About Stephen Vitiello

Szakértők VR (virtuális valóság) hangfelvételekkel kapcsolatos történetei

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann a Visualise vezető hangzásszakértője. Henrik egy kiváló 3D-s hangzásspecialista, aki több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a külső helyszíneken történő stúdió minőségű hangfelvétel-készítés területén (filmekhez, reklámokhoz, zeneipari ügyfelek számára és 3D-s hangrendszerekhez).

Michael Engman Rønnow

Michael a professzionális piacon töltötte az elmúlt 25 évet. Kamaszkorában zenészként kezdte és 1992-ben lépett be a stúdiók világába.
Most a professzionális audio termékek értékesítési piacán tevékenykedik, valamint még mindig jár turnékra is zenélni vagy FOH mixeket készíteni, valamint otthon is működtet egy ProTools alapú stúdiót.

Côme Jalibert

Côme Jalibert började arbeta som ljudtekniker och sound designer 2002. Han har alltid attraherats av den omslutande kraften i ljudet och har experimenterat mycket med surround. Med sitt arbete vill han att ljudet mer ska kännas än höras. Han har arbetat med film, TV och på senare tid videospel, transmedia och VR. Hans mest uppmärksammade arbete är ljuddesign i filmen Minuscule, The Valley of the Lost Ants och skapandet av ljudlandskapet i Phallaina, den första scrollande grafiska novellen för touch screen.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) egy tudományos kutató az audiovizuális média területéről (Cast / Audiovisual Media program) (Zürichi Művészeti Egyetem, Dizájn Tanszék).

Thomas Rechberger

Thomas egy svájci zenész, zenei producer és hangzástervező. Több mint 20 éve dolgozik audio szakemberként: a Lovebugs zenekar szólógitárosaként Európa-szerte több, mint 1000 koncerten játszva és 13 albumon közreműködve, melyekről több dal is listavezető sláger lett és számos Golden Record díjat kapott.

Fabian Knauber

Fabian Knauber tanult hangmérnökként széles elméleti tudással rendelkezik a teremakusztikára, a 3D-s hangzásra és a binaurális technológiára vonatkozóan, melyet szabadúszó hangtechnikusként gyakorlati tapasztalatokkal egészít ki. A koncerthangosítás és a stúdióprodukciók mellett fő szakterületét a komplex hangfalalapú installációk és a VR (virtuális valóság) felvételekhez készített 3D-s hangzás képezik.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello egy elektronikus zenész, illetve médiaművész. CD kiadás: New Albion Records (Sub Rosa, 12k és Room 40). Hanginstallációi és többcsatornás műalkotásai a Modern Művészetek Múzeumának, a Whitney Múzeumnak és a Kortárs Művészeti Múzeumnak (Lyon) az állandó gyűjteményében szerepelnek.

Little Konzett

Little Konzett egy osztrák producer, felvételkészítő/keverő- és mastering hangmérnök, zenész, valamint a „Little Big Beat Studios” tulajdonosa. A stúdiók Ausztria nyugati részén és Liechtensteinben találhatók.

Rodolphe Alexis

Hangzástervezőként és hangmérnökként mindennapi gyakorlatában egyéb művészeti ágazatokkal (installációk, szobrászat, előadóművészet, rádió) is kapcsolatba kerül.

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Lépj velünk kapcsolatba

Ha bármilyen visszajelzést vagy megjegyzést szeretnél tenni az AMBEO Music Blueprints weboldallal kapcsolatban, vagy meg szeretnéd osztani tapasztalataidat, kérjük, lépj velünk kapcsolatba.

*A megjelölt mezők kitöltése kötelező

Image Credit: Nicolas Büchi / ZHdK Cast

Newsletter subscription