Rodolphe Alexis

Az AMBEO-ról szóló szakértői történetek

AR (kiterjesztett valóság) alkalmazások és helyszíni felvételek hangja

A Délkelet-Ázsia védett területein készített helyszíni felvételeimhez nem azért használtam AMBEO VR Mic rendszert, mert 3D-s videókat akartam készíteni. Inkább az volt a szándékom, hogy egy egyszerű audio alkalmazáshoz fogom használni az anyagot.

Ezt az átfogó projektet az Opération Canopée nonprofit szervezettel (Institut Français) kezdtem el, azzal a szándékkal, hogy dokumentáljuk az őserdő hangjait és a természet hangjaiban felbukkanó zenei motívumokat.

A kutatás (amely valószínűleg jövőbeli expedíciókat is érint majd) nem jöhetett volna létre a Yangon Egyetem Művészeti és Kulturális Intézetének (Institute of Arts and Culture) értékes támogatása, valamint a mianmari Fauna & Flora International, a laoszi The Gibbon Experience és az indonéz Kalawa segítsége nélkül.

Ismerem az MKH sorozatot, amelyet a mikrofonok magasfokú érzékenysége, nagyszerű jel-zaj viszony és kitűnő nedvességállóság jellemez (ami kiváló tulajdonság, ha hangfélvételkészítésről és valósághű hangzásról van szó), így némi aggállyal tekintettem az elé, hogy egy klasszikus sztereó mikrofon mellé AMBEO VR Mic rendszert használjak. Mindenekelőtt arra voltam kíváncsi, milyen jól tud működni a mikrofon trópusi környezetben, amelyet nagyon magas hőmérséklet és páratartalom jellemez.

„De akár nyirkos barlangokról, akár forró homokdűnékről volt szó, a monszunidőszaktól egészen a tavasz ébredéséig – a mikrofon sohasem okozott csalódást.“
Rodolphe Alexis

A beállítások gyorsan és könnyen elvégezhetők voltak, és a konstrukció nagyon masszívnak bizonyult. Még az érzékeny kábelek is sokkal strapabíróbbak, mint amilyennek látszanak. Helyszíni felvételkészítéseknél a mikrofon kompakt konstrukcióját és egyszerű beállíthatóságát is nagyra értékelem.

Azt már tudtam, hogy a közelről rögzítendő eseményeknél – pl. népzenét játszó kisebb zenekarok esetén – jó eredményt tudok elérni. Mindamellett egy kicsit szkeptikus voltam a mikrofon nyílt téren, nagyobb távolságban lévő hangforrásokhoz történő használatával kapcsolatban, ahol inkább egy kétirányú mikrofonokat tartalmazó sztereó rendszert szokás használni (ahol nem annyira a jelek intenzitása, mint inkább az időzítése eltérő).
Az AMBEO VR Mic azonban meggyőzött alacsony sajátzajával és árkategóriájához képest kivételesen jó hangminőségével.

A B formátum által kínált lehetőségek páratlanok: rugalmasságot biztosítanak és lehetővé teszik a hang érkezési irányának megváltoztatását az utógyártás során.

A hagyományos broadcast alkalmazásokon túl a B-formátumot többcsatornás installációkhoz és a mobilalkalmazások fejlesztésében alkalmazott audio megoldásokhoz is használom.

Néhány szó Rodolphe Alexis

Hangzástervezőként és hangmérnökként mindennapi gyakorlatában egyéb művészeti ágazatokkal (installációk, szobrászat, előadóművészet, rádió) is kapcsolatba kerül.

Tanárként ő koordinálja a SoundWays.eu hangzásközpontú AR platformjának létrehozását és rendszeresen vesz részt múzeumi projektek és földrajzi helymeghatározáson alapuló audio alkalmazások megalkotásában.

A Mu kollektíva társkurátoraként különféle elektroakusztikai projektekben vesz részt, valamint a hangfelvételek és helyszíni felvételek készítésének egyéni módszereit kutatja.

Jelenlegi délkelet-ázsiai hangzásprojektjét a Scam és az Institut Français Hors les Murs programja támogatja.

Néhány szó Rodolphe Alexis

Szakértők VR (virtuális valóság) hangfelvételekkel kapcsolatos történetei

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann a Visualise vezető hangzásszakértője. Henrik egy kiváló 3D-s hangzásspecialista, aki több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a külső helyszíneken történő stúdió minőségű hangfelvétel-készítés területén (filmekhez, reklámokhoz, zeneipari ügyfelek számára és 3D-s hangrendszerekhez).

Michael Engman Rønnow

Michael a professzionális piacon töltötte az elmúlt 25 évet. Kamaszkorában zenészként kezdte és 1992-ben lépett be a stúdiók világába.
Most a professzionális audio termékek értékesítési piacán tevékenykedik, valamint még mindig jár turnékra is zenélni vagy FOH mixeket készíteni, valamint otthon is működtet egy ProTools alapú stúdiót.

Côme Jalibert

Côme Jalibert började arbeta som ljudtekniker och sound designer 2002. Han har alltid attraherats av den omslutande kraften i ljudet och har experimenterat mycket med surround. Med sitt arbete vill han att ljudet mer ska kännas än höras. Han har arbetat med film, TV och på senare tid videospel, transmedia och VR. Hans mest uppmärksammade arbete är ljuddesign i filmen Minuscule, The Valley of the Lost Ants och skapandet av ljudlandskapet i Phallaina, den första scrollande grafiska novellen för touch screen.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) egy tudományos kutató az audiovizuális média területéről (Cast / Audiovisual Media program) (Zürichi Művészeti Egyetem, Dizájn Tanszék).

Thomas Rechberger

Thomas egy svájci zenész, zenei producer és hangzástervező. Több mint 20 éve dolgozik audio szakemberként: a Lovebugs zenekar szólógitárosaként Európa-szerte több, mint 1000 koncerten játszva és 13 albumon közreműködve, melyekről több dal is listavezető sláger lett és számos Golden Record díjat kapott.

Fabian Knauber

Fabian Knauber tanult hangmérnökként széles elméleti tudással rendelkezik a teremakusztikára, a 3D-s hangzásra és a binaurális technológiára vonatkozóan, melyet szabadúszó hangtechnikusként gyakorlati tapasztalatokkal egészít ki. A koncerthangosítás és a stúdióprodukciók mellett fő szakterületét a komplex hangfalalapú installációk és a VR (virtuális valóság) felvételekhez készített 3D-s hangzás képezik.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello egy elektronikus zenész, illetve médiaművész. CD kiadás: New Albion Records (Sub Rosa, 12k és Room 40). Hanginstallációi és többcsatornás műalkotásai a Modern Művészetek Múzeumának, a Whitney Múzeumnak és a Kortárs Művészeti Múzeumnak (Lyon) az állandó gyűjteményében szerepelnek.

Little Konzett

Little Konzett egy osztrák producer, felvételkészítő/keverő- és mastering hangmérnök, zenész, valamint a „Little Big Beat Studios” tulajdonosa. A stúdiók Ausztria nyugati részén és Liechtensteinben találhatók.

Rodolphe Alexis

Hangzástervezőként és hangmérnökként mindennapi gyakorlatában egyéb művészeti ágazatokkal (installációk, szobrászat, előadóművészet, rádió) is kapcsolatba kerül.

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Lépj velünk kapcsolatba

Ha bármilyen visszajelzést vagy megjegyzést szeretnél tenni az AMBEO Music Blueprints weboldallal kapcsolatban, vagy meg szeretnéd osztani tapasztalataidat, kérjük, lépj velünk kapcsolatba.

Newsletter subscription