Paul Geluso

Az AMBEO-ról szóló szakértői történetek

Paul Geluso a keverés és mastering területén hangmérnökként, egyébként producerként, valamint többszáz zeneszám és filmzene zenész közreműködőjeként ismert és elismert szakember/művész. Zeneszerzői és hangzástervezői munkáját nemzetközi szinten is ismerik, New York államtól támogatást is kap a „Meet The Composer” projekt keretében.

A New York-i Egyetemen azóta használjuk az AMBEO Cube megoldást, amióta megjelent a Sennheiser Twin mikrofon. Ezt a kiváló minőségű 3D-s hangtechnikát választottuk élőzenei előadásokról készített hangfelvételekhez koncerttermekben, templomokban és stúdiókban. A monitorozást egy 9.1-es, teljes frekvenciatartományt felölelő rendszerrel végezzük, általában minden egyes mikrofon jelét egy azonos pozíciójú hangfalhoz küldve. Ennek megvalósítása érdekében a 8-csatornás kockán (bal, jobb, bal-háttér, jobb-háttér, balfelső, jobbfelső, balfelső-háttér, jobbfelső-háttér) túl egy dedikált centercsatornával is dolgozunk. A mélynyomó jele a centercsatornából is kinyerhető. A kiegészítő mikrofonok jelei a kellemetlen fésűs-szűrő effektek (fázistorzítások) kivédése érdekében megfelelő időkésleltetések alkalmazásával sikeresen keverhetők a Cube-mikrofonok jeleivel.

„A Cube elrendezés nagyon izgalmas 3D-s hangzásteret hoz létre, magával ragadó hallgatási környezetben történő lejátszáskor. “
Paul Geluso

A New York-i Egyetemen a hangmesterképzésben és a kutatási projektekben széles körben alkalmazzuk a Cube rendszert a nagyfelbontású 3D-s hangzás rögzítéséhez. A New York-i egyetemen használt tetraéderes és Z mikrofon alapú technológiákon túl a Cube megoldás lett a 3D-s hangzás egyik szabványa.

A Cube elrendezés – az előszeretettel használt, mikrofonpárt (AB) alkalmazó sztereó hangrögzítési technika kiterjesztéseként – rendkívül rugalmasan képes rögzíteni a mérsékelt hangerejű, valamint a hangszínre és az időzítésre vonatkozó információkat mind sztereó, mind surround hangfelvételek esetén – ami egyedülállóvá teszi ezt a megoldást. Az egyes Twin mikrofonok iránykarakterisztikája élőben és az utómunkálatok során is könnyedén állítható, így a hangmérnök a mikrofonok cseréje, illetve mozgatása nélkül képes finomhangolni a közvetlen és szórt hangok arányát. A Cube elrendezés nagyon izgalmas 3D-s hangzásteret hoz létre, magával ragadó hallgatási környezetben történő lejátszáskor. Képes arra, hogy a valóságosnál nagyobb virtuális hangzásteret és jobb minőségű hangzást hozzon létre."

Néhány szó Paulról

Paul Geluso a keverés és mastering területén hangmérnökként, egyébként producerként, és többszáz zeneszám és filmzene zenész közreműködőjeként ismert és elismert szakember/művész. Zeneszerzői és hangzástervezői munkáját nemzetközi szinten is ismerik, New York államtól támogatást is kap a Meet The Composer projekt keretében. Paul jelenleg a New York-i Egyetem főfoglalkozású oktatója, ahol olyan 3D-s hangrögzítési és útómunkálati módszerek fejlesztésén dolgozik, amelyek magassági információkat hordozó csatornákat (height channel) integrálnak a surround rendszerekbe. Geluso dolgozott még vezető hangmérnökként a Harvestworks Digital Media Arts-nál és az Outpost Digital-nál, valamint vendégprofesszorként a Bard College művészeti főiskolán és a Peabody Konzervatóriumban (Johns Hopkins Egyetem). A New Jersey Technológiai Intézetben villamosmérnöki (BSc) diplomát, a New York-i Egyetem zenei technológia szakán pedig a zene mestere címet szerzett, valamint a Hangmérnökök Társaságának (Audio Engineering Society) aktív tagja.

Néhány szó Paulról

Szakértők hangfalakkal kapcsolatos történetei

Paul Geluso

Paul Geluso a keverés és mastering területén hangmérnökként, egyébként producerként, és többszáz zeneszám és filmzene zenész közreműködőjeként ismert és elismert szakember/művész. Zeneszerzői és hangzástervezői munkáját nemzetközi szinten is ismerik, New York államtól támogatást is kap a Meet The Composer projekt keretében.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank egy lengyel hangmérnök és zenei producer. Małgorzata a varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémián tanult zeneszerzést és hangzástervezést. Miután 1989-ben diplomát szerzett, szabadúszó hangmérnökként, vezető hangrögzítési szakemberként és zenei producerként kezdte meg pályafutását – először Varsóban, majd Svájcban és Németországban. 1993 óta felvételkészítési technikákat tanít Svájcban, a bázeli FHNW Zeneakadémián.

Benoît Gilg

Bár Benoît Gilg még mindig fiatal, életének már több mint felét hangosítással töltötte. Karrierje kezdetén a párizsi neves, free jazzt játszó Akosh.S Unit nevű csapattal állt össze, majd később úgy döntött, hogy látókörét tágítandó Mireille Mathieu és Juliette Greco turnéján elvállalja a monitor hangkeverői posztot. Ily módon alkalmazkodóképességét is fejlesztette.

Dan Shores

A 3 alkalommal GRAMMY®-díjra jelölt Daniel Shores szakmai pályafutását a Sono Luminus-nál kezdte: először mérnök asszisztensként, azután mérnökként, majd a Sono Luminus lemezkiadó vezetőjeként. Most, a cég szerkezeti átalakításának eredményeként Daniel ismét azt csinálja, amit a legjobban szeret – mérnökként dolgozik. Daniel életét évekig hangzás iránti szeretete határozta meg, és azt tűzte ki célul, hogy elkészíti a lehető legeredetibb zenei felvételt, hogy a hallgató a leginkább magával ragadó kölcsönhatásba kerülhessen a zenével.

György Mohai

Mohai György, Budapesten (Magyarország) élő hangmérnök, keverő hangmérnök és hangástervező. A fiatal magyar hangmérnök generáció egyik meghatározó tagja. Kora gyermekkorától zenét tanult és jazzének szakon folytatott tanulmányokat a Kőbányai konzervatóriumban, számos híres magyar zenész középiskolai otthonában. 2010-ben hangrendező szakon BA diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahová azóta is gyakran visszatér óraadóként.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, née Schwarz – a rádió-, televízió- és lemezipar területén működő hangmérnök és akusztikus zenei producer. Hangfelvételei több német és nemzetközi nevezéssel és díjjal is dicsekedhetnek. Hangfelvételei többek között a következő díjakat nyerték: két Echo Klassik díj, illetve egy Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, egy Ars Acoustica és egy Diapason d’Or díj, valamint egy Grammy nevezés.

Lépj velünk kapcsolatba

Ha bármilyen visszajelzést vagy megjegyzést szeretnél tenni az AMBEO Music Blueprints weboldallal kapcsolatban, vagy meg szeretnéd osztani tapasztalataidat, kérjük, lépj velünk kapcsolatba.

*A megjelölt mezők kitöltése kötelező

Image Credit: Nicolas Büchi / ZHdK Cast

Newsletter subscription