Nicolas Büchi

Az AMBEO-ról szóló szakértői történetek

Nicolas Büchi (*1982) egy tudományos kutató az audiovizuális média területéről (Cast / Audiovisual Media program) (Zürichi Művészeti Egyetem, Dizájn Tanszék).

A Proximal Visit – lépcsők filmezése Hongkongban

Melissa Cate Christtel 2016 nyarán találkoztam. A Hongkongi Műszaki Egyetemen ő a felelőse egy olyan kutatási projektnek, amely a hongkongi lépcsők szociokulturális fejlődését vizsgálja. A lépcsőjelenség Hongkongban csak második pillantásra nyűgözi le a látogatót: Hongkong felhőkarcolókból és nagyforgalmú utakból áll. Hiányoznak a polgárokat fesztelen beszélgetésekre invitáló közösségi helyek. A lépcsők akkor is betölthetik ezt a szerepet, ha a tér meglehetősen szűkös, és piacoknak, előadásoknak, büféasztaloknak és egyéb hasonló dolgoknak adhatnak helyet.

A Zürichi Művészeti Egyetem és a Hongkongi Műszaki Egyetem kutatási projektjének részeként felkértek minket, hogy készítsünk néhány 360°-os videót ezeknek a lépcsőknek az életre keltésére. A Sennheiserrel történő korábbi együttműködésnek köszönhetően már ismertük az AMBEO VR mikrofonokat, de még nem volt lehetőségünk kiaknázni a mikrofonban rejlő lehetőségek teljes tárházát. A hongkongi projekt – A Proximal Visit – esetében azt a feladatot kaptuk, hogy filmezzünk le 10 utcai helyszínt és egy táncelőadást, melyet hangszeres improvizáció kísért. A város csodálatosan változatos és egyedi hangzásvilágot kínált: egy aprócska helyen minden elképzelhető hangot hallhatsz, a légkalapácstól kezdve egészen a madárénekig.

Azt akartuk, hogy gyártási csapatunk csak pár főből álljon, valamint a lehető legdiszkrétebben és legrugalmasabban tudjon dolgozni, ezért jelentette számunkra a legjobb választást az AMBEO VR. Miközben a 360°-os kamera meglehetősen feltűnő, az AMBEO VR normál mikrofonnak tűnik, és nem vonja magára különösebben a figyelmet. Ez nagyon fontos volt számunkra, mivel felvétel közben ki kellett mennünk a képből és magára kellett hagynunk a felszerelést.

„Mindent egybevetve: az AMBEO VR Mic a legegyszerűbb, legmasszívabb és legmegbízhatóbb megoldás szigorúan szervezett helyszíni produkcióink esetén, miközben a legkiválóbb minőségű eredményt biztosítja.“
Nicolas Büchi

Szerencsére az AMBEO VR kezelése nagyon egyszerű. Alun Meyerhans felelt a hangfelvételért és arról is neki kellett gondoskodnia, hogy hangmérnökünk, Thomas Rechberger kiváló minőségű felvételekhez jusson. Az egyik döntő tényező a tökéletes mikrofonelhelyezés volt: összeállításunkban a mikrofont függőlegesen, valamint a kamerával megegyező irányban kellett elhelyezni. Egy Zoom F8-cal készítettük a felvételt, amely lehetővé tette számunkra, hogy minden egyes csatornánál pontosan ugyanazokat a beállításokat alkalmazzuk.

Hogy fokozzuk a lépcsőkről készített felvételek dokumentumfilm jellegét, egy rövid bevezetőt készítettünk, amelynél a hangalámondás a sztereó csatornákon kerül lejátszásra, miközben a hang fennmaradó része komplett 3D-s hangzásként érzékelhető. Ami a platformot illeti, jelenleg a Facebook-on osztjuk meg az élményt, mivel ez kínálja a 3D-s csatornák számára a legjobb felbontást.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) egy tudományos kutató az audiovizuális média területéről (Cast / Audiovisual Media program) (Zürichi Művészeti Egyetem, Dizájn Tanszék; ZHdK). Gazdag tapasztalatot szerzett a VR tartalmak gyártása területén a Cast-nál történő alkalmazása során, de saját cégén Winterlife: All area media services keresztül is. Együttműködése a Game Design (játéktervezés) programmal, a zenei tanszékkel és a Contemporary Art Research (kortársművészeti kutatási) programmal a Zürichi Művészeti Egyetemen (ZHdK) az audiovizuális történetmesélés új útjairól tesz tanúbizonyságot.

Interakció tervezést tanult a ZHdK-n, majd utána hosszú ideig foglalkozott múzeumok és vállalati ügyfelek számára készített médiatartalmak létrehozásán és fejlesztésén. Célja mindig a digitális történetmesélés új útjainak megtalálása volt, akár műszaki újítás, akár a közönség merőben új megközelítési módjainak eredményeként.

Nicolas Büchi

Szakértők VR (virtuális valóság) hangfelvételekkel kapcsolatos történetei

Henrik Oppermann

Henrik Oppermann a Visualise vezető hangzásszakértője. Henrik egy kiváló 3D-s hangzásspecialista, aki több mint 10 éves tapasztalattal rendelkezik a külső helyszíneken történő stúdió minőségű hangfelvétel-készítés területén (filmekhez, reklámokhoz, zeneipari ügyfelek számára és 3D-s hangrendszerekhez).

Michael Engman Rønnow

Michael a professzionális piacon töltötte az elmúlt 25 évet. Kamaszkorában zenészként kezdte és 1992-ben lépett be a stúdiók világába.
Most a professzionális audio termékek értékesítési piacán tevékenykedik, valamint még mindig jár turnékra is zenélni vagy FOH mixeket készíteni, valamint otthon is működtet egy ProTools alapú stúdiót.

Côme Jalibert

Côme Jalibert började arbeta som ljudtekniker och sound designer 2002. Han har alltid attraherats av den omslutande kraften i ljudet och har experimenterat mycket med surround. Med sitt arbete vill han att ljudet mer ska kännas än höras. Han har arbetat med film, TV och på senare tid videospel, transmedia och VR. Hans mest uppmärksammade arbete är ljuddesign i filmen Minuscule, The Valley of the Lost Ants och skapandet av ljudlandskapet i Phallaina, den första scrollande grafiska novellen för touch screen.

Nicolas Büchi

Nicolas Büchi (*1982) egy tudományos kutató az audiovizuális média területéről (Cast / Audiovisual Media program) (Zürichi Művészeti Egyetem, Dizájn Tanszék).

Thomas Rechberger

Thomas egy svájci zenész, zenei producer és hangzástervező. Több mint 20 éve dolgozik audio szakemberként: a Lovebugs zenekar szólógitárosaként Európa-szerte több, mint 1000 koncerten játszva és 13 albumon közreműködve, melyekről több dal is listavezető sláger lett és számos Golden Record díjat kapott.

Fabian Knauber

Fabian Knauber tanult hangmérnökként széles elméleti tudással rendelkezik a teremakusztikára, a 3D-s hangzásra és a binaurális technológiára vonatkozóan, melyet szabadúszó hangtechnikusként gyakorlati tapasztalatokkal egészít ki. A koncerthangosítás és a stúdióprodukciók mellett fő szakterületét a komplex hangfalalapú installációk és a VR (virtuális valóság) felvételekhez készített 3D-s hangzás képezik.

Stephen Vitiello

Stephen Vitiello egy elektronikus zenész, illetve médiaművész. CD kiadás: New Albion Records (Sub Rosa, 12k és Room 40). Hanginstallációi és többcsatornás műalkotásai a Modern Művészetek Múzeumának, a Whitney Múzeumnak és a Kortárs Művészeti Múzeumnak (Lyon) az állandó gyűjteményében szerepelnek.

Little Konzett

Little Konzett egy osztrák producer, felvételkészítő/keverő- és mastering hangmérnök, zenész, valamint a „Little Big Beat Studios” tulajdonosa. A stúdiók Ausztria nyugati részén és Liechtensteinben találhatók.

Rodolphe Alexis

Hangzástervezőként és hangmérnökként mindennapi gyakorlatában egyéb művészeti ágazatokkal (installációk, szobrászat, előadóművészet, rádió) is kapcsolatba kerül.

Martin Rieger

Martin Rieger labels his profession as 360° sound production, which sees him taking a holistic approach to virtual reality productions, taking more elements into account in the recording and mixing process than traditionally, and crafting the storytelling throughout the entire process.
With his studies in media technology and production, he has a good overview of technologies in exceed of audio.

Dávid Rikk

Budapest based live sound engineer Dávid Rikk, is the head of sound at Akvárium Klub, Hungary’s biggest indoor venue with multiple concert halls. His primary goal is to bring concerts closer to the audience by creating a massive yet still dynamic sounding show and transmit the personality and intimacy of the performing artist. This attitude is behind creating AMBEO 360 @ Akvárium Klub series.

Katarina Hagstedt

Katarina is a Swiss based podcast producer and the founder of the Swiss Podcast Club, creator’s collective which aims to bring great podcasts out of Switzerland through exchange and knowledge sharing.

Georg Bleikolm

Georg Bleikolm was born in Lausanne and settled in Zurich 15 years ago. His heart oscillates between music, science, technology and media. Before he decided to concentrate on his solo projects “KnoR” Georg Bleikolm toured worldwide as a drummer with various bands for a decade and worked as a music producer.

Andrés Mayo

Andrés Mayo, former President of the AES (Audio Engineering Society), is an audio engineer and music producer who has pioneered the art of mastering since 1992. He boasts credits in more than 3,000 albums released in vinyl, CD, DVD, Blu-Ray, streaming and 360-degree audio formats.

Lépj velünk kapcsolatba

Ha bármilyen visszajelzést vagy megjegyzést szeretnél tenni az AMBEO Music Blueprints weboldallal kapcsolatban, vagy meg szeretnéd osztani tapasztalataidat, kérjük, lépj velünk kapcsolatba.

Newsletter subscription