Małgorzata Albińska-Frank

Az AMBEO-ról szóló szakértői történetek

Małgorzata Albińska-Frank egy lengyel hangmérnök és zenei producer. Małgorzata a varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémián tanult zeneszerzést és hangzástervezést.

Klasszikus zenei felvételeim kiindulópontja az a tény, hogy a tér és a zene együttesen töltenek be egy közös funkciót. Ez azt jelenti, hogy bármely előadott zene elkerülhetetlenül egy akusztikus tér részévé válik. Amikor 3D-s hangfelvételt készítünk, az összes technikai lehetőséggel azt szeretném elérni, hogy hallgatómat egy térben elhelyezett székre ültessem. A közönség is így hallgatja a koncertet. Felvételkészítésnél megpróbálom értelmezni vagy „dokumentálni” az akusztikai helyzetet, és átadni azt a hallgatónak. Ebbe beletartozik, hogy az énekes szólista hangja magasabbról szól, mint a zongora, vagy hogy egy szimfonikus zenekar esetén az ütős hangja a vonósok és a fúvósok felett szól. Egy koncerten a közönség ezt tudat alatt érzékeli; ami hozzájárul ahhoz, hogy a hallgató egy valódi koncerten érezze magát. A 9.1-es hangfal-elrendezés lehetővé teszi ennek a hangzásnak a rekonstruálását.

„Egy koncerten a közönség ezt tudat alatt érzékeli; ami hozzájárul ahhoz, hogy a hallgató egy valódi koncerten érezze magát. “
Malgorzata Albinska

De ez még nem minden. Ha a hallgató a nézőtér középrészéhez képest inkább elöl foglal helyet, közvetlenebb hangokat hall. Amennyiben inkább a nézőtér hátsó részén választ helyet, az ott található hangfalak közelében, többet hall a szórt hangokból. Ami összhangban van azzal, ahogyan egy koncert vagy zenés előadás egy térben valójában szól. A cél tehát az, hogy a mikrofonok elhelyezésével minél inkább leképezzük a természetes körülményeket. Amikor 3D-s hangfelvételt készítek, a mikrofonokat a következőképpen helyezem el: 8 db gömbkarakterisztikájú mikrofont használok a környezeti hangok vételéhez, a szokásos fő- és spotmikrofonokat a sztereó felvételkészítésnél alkalmazott módon használom, típusaik és iránykarakterisztikáik pedig a hangforrástól függnek. A környezeti hangok vételéhez használt mikrofonokat úgy helyezem el, ahogyan a 3D-s hangzás visszaadásához használt hangfalakat. Ez különösen a vízszintes és függőleges szinteken történő mikrofonelhelyezésre vonatkozik. Ami azt jelenti, hogy a zenészek pozíciójától függően a helyiség négy sarkában háromlábú állványokat helyezek el. Mindegyik állványra két pár mikrofont rögzítek, két szinten. A felső mikrofon legalább 4 méteres magasságban van. A mikrofonok közötti függőleges és vízszintes távolságot hallás után kell megállapítani, és függ a tér méretétől, valamint a berendezéstől. Mindamellett tapasztalataim szerint a legjobb vízszintes viszonylatban legalább 5 méteres, függőleges viszonylatban pedig legalább 1 méteres távolsággal dolgozni, hogy a hangzás valóban körülölelje a hallgatót. A jelek tartalma és kölcsönös viszonya döntő szerepet játszik itt: a mikrofonok távolsága a hangforrástól (mind vízszintes, mind függőleges viszonylatban), az első és a hátsó mikrofon közötti távolság, a bal és a jobb oldali mikrofon közötti távolság. Mindez a hangszínről, valamint a közvetlen és szórt hangok közötti arányról szól.

Amikor a hangforrás ábrázolására kerül sor, főmikrofonként rendszerint egy gömb és kardioid karakterisztikájú mikrofonokból álló Straus kombinációval dolgozom. Mivel nem használok centermikrofont – miközben továbbra is szeretném a hangforrások stabilitását biztosítani –, több spotmikrofonra van szükségem, mint amennyit sztereó felvételek készítésénél normál esetben alkalmaznék. Mindamellett 3D-s hangfelvételek készítésekor szándékosan úgy használom ezeket, hogy az utómunkálatok során vissza tudjam adni a hangszerek stabil pozícióját, hangszínét és karakterét. A spotmikrofonok jeleit óvatosan a front hangzástérbe keverem.

Néhány szó Malgorzatáról

Małgorzata Albińska-Frank egy lengyel hangmérnök és zenei producer. Małgorzata a varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémián tanult zeneszerzést és hangzástervezést. Miután 1989-ben diplomát szerzett, szabadúszó hangmérnökként, vezető hangrögzítési szakemberként és zenei producerként kezdte meg pályafutását – először Varsóban, majd Svájcban és Németországban. 1993 óta felvételkészítési technikákat tanít Svájcban, a bázeli FHNW Zeneakadémián.

A klasszikus zene, az akusztika és a hangszerek akusztikus hangzása iránti rajongásából adódóan a középkori, a klasszikus és kortárszene rögzítésére és az ezen zenéket tartalmazó lemezek gyártására szakosodott. 1995-ben Arton néven megnyitotta saját lemezstúdióját Bázelben.

Małgorzata különböző zenei társaságok zenészeivel, hanglemezgyártókkal, fesztiválokkal és rádióállomásokkal dolgozik együtt. Szakértelmén túl, ügyfelei különösen érzékeny hallását, a hangszínek és hangzástervezés iránti fogékonyságát, valamint művészi adottságait értékelik.

Hangfelvételeit kiváló minőségű hangzás és kiemelkedő zeneiség jellemzi.

Néhány szó Malgorzatáról

Szakértők hangfalakkal kapcsolatos történetei

Paul Geluso

Paul Geluso a keverés és mastering területén hangmérnökként, egyébként producerként, és többszáz zeneszám és filmzene zenész közreműködőjeként ismert és elismert szakember/művész. Zeneszerzői és hangzástervezői munkáját nemzetközi szinten is ismerik, New York államtól támogatást is kap a Meet The Composer projekt keretében.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank egy lengyel hangmérnök és zenei producer. Małgorzata a varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémián tanult zeneszerzést és hangzástervezést. Miután 1989-ben diplomát szerzett, szabadúszó hangmérnökként, vezető hangrögzítési szakemberként és zenei producerként kezdte meg pályafutását – először Varsóban, majd Svájcban és Németországban. 1993 óta felvételkészítési technikákat tanít Svájcban, a bázeli FHNW Zeneakadémián.

Benoît Gilg

Bár Benoît Gilg még mindig fiatal, életének már több mint felét hangosítással töltötte. Karrierje kezdetén a párizsi neves, free jazzt játszó Akosh.S Unit nevű csapattal állt össze, majd később úgy döntött, hogy látókörét tágítandó Mireille Mathieu és Juliette Greco turnéján elvállalja a monitor hangkeverői posztot. Ily módon alkalmazkodóképességét is fejlesztette.

Dan Shores

A 3 alkalommal GRAMMY®-díjra jelölt Daniel Shores szakmai pályafutását a Sono Luminus-nál kezdte: először mérnök asszisztensként, azután mérnökként, majd a Sono Luminus lemezkiadó vezetőjeként. Most, a cég szerkezeti átalakításának eredményeként Daniel ismét azt csinálja, amit a legjobban szeret – mérnökként dolgozik. Daniel életét évekig hangzás iránti szeretete határozta meg, és azt tűzte ki célul, hogy elkészíti a lehető legeredetibb zenei felvételt, hogy a hallgató a leginkább magával ragadó kölcsönhatásba kerülhessen a zenével.

György Mohai

Mohai György, Budapesten (Magyarország) élő hangmérnök, keverő hangmérnök és hangástervező. A fiatal magyar hangmérnök generáció egyik meghatározó tagja. Kora gyermekkorától zenét tanult és jazzének szakon folytatott tanulmányokat a Kőbányai konzervatóriumban, számos híres magyar zenész középiskolai otthonában. 2010-ben hangrendező szakon BA diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahová azóta is gyakran visszatér óraadóként.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, née Schwarz – a rádió-, televízió- és lemezipar területén működő hangmérnök és akusztikus zenei producer. Hangfelvételei több német és nemzetközi nevezéssel és díjjal is dicsekedhetnek. Hangfelvételei többek között a következő díjakat nyerték: két Echo Klassik díj, illetve egy Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, egy Ars Acoustica és egy Diapason d’Or díj, valamint egy Grammy nevezés.

Lépj velünk kapcsolatba

Ha bármilyen visszajelzést vagy megjegyzést szeretnél tenni az AMBEO Music Blueprints weboldallal kapcsolatban, vagy meg szeretnéd osztani tapasztalataidat, kérjük, lépj velünk kapcsolatba.

*A megjelölt mezők kitöltése kötelező

Image Credit: Nicolas Büchi / ZHdK Cast

Newsletter subscription