György Mohai

Az AMBEO-ról szóló szakértői történetek

Mohai György, budapesti hangmérnök, keverő hangmérnök és hanzgástervező.

A 3D AMBEO felvételkészítő technológiával először 2016 szeptemberében találkoztam, a Sennheiser által Berlinben rendezett hangzásszakértői szemináriumon. A működési elv mellett szerencsénk volt betekinteni a hozzá tartozó MKH800Twin mikrofon és PlugIn működésébe is. Rögtön rengeteg új ötlet merült fel bennem a technológiával és annak munkámban történő többféle alkalmazási lehetőségeivel kapcsolatban.

Ezeket a mikrofonokat nemrégiben Mundruczó Kornél egyik új filmje, a „Jupiter Holdja” hanganyagának rögzítésénél használtam, amelyet az idei cannes-i filmfesztiválon fognak bemutatni, a Palme d’Or díjért folyó verseny egyik résztvevőjeként. (A zeneszerző az Alien: Covenant, a Macbeth és az Assassin’s Creed című filmből ismert Jed Kurzel) Elmondhatom, hogy nagyon jó eredményeket értem el ezzel a rendszerrel.

„Az MKH 800 Twin mikrofonokkal kiválóan lehet leképezni az akusztikai teret, és igazán jó érzés, ahogy a mixben egy egységet alkot a zenekar és az akusztikai tér a felvételeken.“
György Mohai

Az új Sennheiser elrendezéssel nagyon könnyen lehet a felvételből hagyományos 5.1-es vagy Dolby Atmos kompatibilis mixeket, illetve sztereó mixeket készíteni, attól függően, hogy az adott filmzene milyen platformon fog megjelenni (mozi, DVD, televízió). Nagy megkönnyebbülés, hogy nem kell felvételkészítéskor eldöntenünk, hogy milyen mikrofon-iránykarakterisztikát használjunk, mivel később, az utógyártás során, akár a keverési folyamat közben is kiválaszthatjuk a legmegfelelőbbet. Ily módon a különböző felhasználási módoknak megfelelően különböző iránykarakterisztikákat tudunk alkalmazni a mixekben.

Az Sennheiser MKH800Twin mikrofonok igen transzparensen és részletgazdagon adják vissza a hangzást, öröm velük szinte bármely hangszer vagy zenekar hangjának rögzítése. Ezek a mikrofonok a Sennheisertől eddig is megszokott kiemelkedően jó jel-zaj viszonyt kínálják.

A Sennheiser MKH800Twin mikrofonokat eleinte AMBEO Square elrendezésben használtuk. Mindamellett hamarosan kíváncsi lettem, mennyivel több érhető el a már így is ígéretes eredményeknél az ajánlottól eltérő elrendezés használatával. A mikrofonokat az ajánlott mikrofonelrendezési protokollon túl kipróbáltam spot pozíciókban és Decca Tree elrendezésben is. Különböző elrendezéseket használva teszteltem a vonósnégyesek, a szólóhangszerek, illetve a klasszikus énekesek hangjának rögzítését. Az általános tapasztalatom az, hogy a rendszer minden elrendezésben izgalmasan sokoldalú teljesítményt nyújt, amit még tovább gazdagít az a lehetőség, hogy a mikrofonok iránykarakterisztikája később megváltoztatható, így a nyersanyag később bármely felmerülő technikai vagy művészi igényhez igazítható.

AMBEO recording for “Jupiter’s Moon” movie

Néhány szó Mohai Györgyről

Mohai György, Budapesten (Magyarország) élő hangmérnök, keverő hangmérnök és hangástervező. A fiatal magyar hangmérnök generáció egyik meghatározó tagja. Kora gyermekkorától zenét tanult és jazzének szakon folytatott tanulmányokat a Kőbányai konzervatóriumban, számos híres magyar zenész középiskolai otthonában. 2010-ben hangrendező szakon BA diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahová azóta is gyakran visszatér óraadóként.

Pályafutását szabadúszó hangtechnikusként (monitor és FOH) kezdte különféle együttesek és zenekarok mellett, valamint a legnagyobb magyarországi koncert/PA cégek is szerződtették. 2004-ben megalapította saját PA-cégét. 2012 óta a Pesti Magyar Színház hangzásrészlegének vezetője.

Jelenleg ő az egyik legkeresettebb magyar koncert-hangmérnök, rendszeresen dolgozik vezető hangmérnökként a legnagyobb magyarországi koncerteken, a zenei műfajok szinte egész spektrumát lefedve (Bobby McFerrin, José Cura, Ramón Vargas, Andrea Rost és Miklósa Erika), valamint különféle színházi projekteken (Shrek, West Side Story, Into the Woods, Blues Brothers és István a Király).

György számos filmprodukcióban is részt vett. Hogy csak egyet említsünk: kommunikációs rendszerekért felelős hangmérnökként fontos szerepet játszott a The Martian (Mentőexpedíció) című film hanganyagának elkészítésében, amelyet – egyéb hangzással kapcsolatos díjak és jelölések mellett – 2015-ben az összes hangzáskategóriában Oscar-díjra jelöltek.

A közelmúltban – a PA-cég mellett – Pannónia Hangstúdió néven megalapította saját hangstúdióját. Ez a létesítmény segít számára hidat építeni széleskörű szakmai érdeklődése egyes elemei közé, mivel napi szinten ad helyet különféle zenei, színházi és filmes produkcióknak.

Néhány szó Mohai Györgyről

Szakértők hangfalakkal kapcsolatos történetei

Paul Geluso

Paul Geluso a keverés és mastering területén hangmérnökként, egyébként producerként, és többszáz zeneszám és filmzene zenész közreműködőjeként ismert és elismert szakember/művész. Zeneszerzői és hangzástervezői munkáját nemzetközi szinten is ismerik, New York államtól támogatást is kap a Meet The Composer projekt keretében.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank egy lengyel hangmérnök és zenei producer. Małgorzata a varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémián tanult zeneszerzést és hangzástervezést. Miután 1989-ben diplomát szerzett, szabadúszó hangmérnökként, vezető hangrögzítési szakemberként és zenei producerként kezdte meg pályafutását – először Varsóban, majd Svájcban és Németországban. 1993 óta felvételkészítési technikákat tanít Svájcban, a bázeli FHNW Zeneakadémián.

Benoît Gilg

Bár Benoît Gilg még mindig fiatal, életének már több mint felét hangosítással töltötte. Karrierje kezdetén a párizsi neves, free jazzt játszó Akosh.S Unit nevű csapattal állt össze, majd később úgy döntött, hogy látókörét tágítandó Mireille Mathieu és Juliette Greco turnéján elvállalja a monitor hangkeverői posztot. Ily módon alkalmazkodóképességét is fejlesztette.

Dan Shores

A 3 alkalommal GRAMMY®-díjra jelölt Daniel Shores szakmai pályafutását a Sono Luminus-nál kezdte: először mérnök asszisztensként, azután mérnökként, majd a Sono Luminus lemezkiadó vezetőjeként. Most, a cég szerkezeti átalakításának eredményeként Daniel ismét azt csinálja, amit a legjobban szeret – mérnökként dolgozik. Daniel életét évekig hangzás iránti szeretete határozta meg, és azt tűzte ki célul, hogy elkészíti a lehető legeredetibb zenei felvételt, hogy a hallgató a leginkább magával ragadó kölcsönhatásba kerülhessen a zenével.

György Mohai

Mohai György, Budapesten (Magyarország) élő hangmérnök, keverő hangmérnök és hangástervező. A fiatal magyar hangmérnök generáció egyik meghatározó tagja. Kora gyermekkorától zenét tanult és jazzének szakon folytatott tanulmányokat a Kőbányai konzervatóriumban, számos híres magyar zenész középiskolai otthonában. 2010-ben hangrendező szakon BA diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahová azóta is gyakran visszatér óraadóként.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, née Schwarz – a rádió-, televízió- és lemezipar területén működő hangmérnök és akusztikus zenei producer. Hangfelvételei több német és nemzetközi nevezéssel és díjjal is dicsekedhetnek. Hangfelvételei többek között a következő díjakat nyerték: két Echo Klassik díj, illetve egy Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, egy Ars Acoustica és egy Diapason d’Or díj, valamint egy Grammy nevezés.

Lépj velünk kapcsolatba

Ha bármilyen visszajelzést vagy megjegyzést szeretnél tenni az AMBEO Music Blueprints weboldallal kapcsolatban, vagy meg szeretnéd osztani tapasztalataidat, kérjük, lépj velünk kapcsolatba.

Newsletter subscription