Dan Shores

Az AMBEO-ról szóló szakértői történetek

A 3 alkalommal GRAMMY®-díjra jelölt Daniel Shores szakmai pályafutását a Sono Luminus-nál kezdte: először mérnök asszisztensként, azután mérnökként, majd a Sono Luminus lemezkiadó vezetőjeként.

Az egyik legutóbbi hangfelvételemnél Reykjavíkban, az izlandi szimfonikus zenekarról készített felvétel közben szerencsém volt kipróbálni a Sennheiser MKH 800 Twins rendszert. Az élmény – mind a zenekar, mind a mikrofonok tekintetében – teljesen új volt, én pedig a széles dinamikatartománnyal bíró zenével és a zenekar felállásával igazi tesztelésnek vetettem alá a rendszert.

Ennél a felvételnél tökéletesen immerzív hangzással rögzítettem a zenekar hangját, hogy alkalmas legyen a Pure Audio Blu-ray készülékeken történő lejátszásra, akár 9.1 Auro-3D, akár Dolby Atmos rendszerek esetén. Ezt az összeállítást egy központi mikrofon-array használatával alakítottam ki úgy, hogy 360 fokos körben az array köré rendeztem el a zenekar tagjait.

„Béreltünk egy ötös Sennheiser mikrofonkészletet, hogy a központi array alsó rétegeként használjuk (egy standard 5.1-es összeállításban minden egyes hangfalhoz 1 mikrofon).“
Dan Shores

A csomag kinyitásakor rögtön lenyűgözött a csomagolás és az egyes alkotóelemek kiképzése. Azonnal láthatóak a készlet egyes elemei és azok konstrukciója, a mikrofontól kezdve a rugalmas felfüggesztésen keresztül a tartozékként mellékelt kábelig, amely mindkét mikrofonkapszulához hozzáférést biztosít. A kábellel kapcsolatban egyedül az zavart, hogy nem rendelkeztek megfelelő jelöléssel arra vonatkozóan, hogy melyik vezeték a front és melyik a hátsó, bár ez csatlakoztatáskor könnyen beazonosítható volt.

A zenekar hangját és a 352,8 kHz-es DXD felbontást 5 nap alatt rögzítettem (naponta egy-egy munkamenet (session)). Minden egyes nap más-más darabot rögzítettünk, és minden egyed darab esetén más volt a zenekar összeállítása, néha a rézfúvósokkal elöl, néha a fúvósokkal hátul, és egy alkalommal egy teljesen vegyes rézfúvós-vonós szekcióval az array körül a zeneszerző által megálmodott egyedi effektek rögzítése érdekében. Aminek nagyon örültem a 800 Twin rendszerek teljesítményét illetően, hogy nem számított, ha megváltoztattuk a zenekar összetételét, mindig következetesen készen álltak, bármilyen jeleket is kellett kezelniük. Telt, áttetsző és részletgazdag hangzást közvetítettek, miközben muzikálisak maradtak és nem lettek túlságosan sterilek. Kiváló részletezettséggel közvetítették az egészen halk részeket, és teljes mértékben kezelni tudták a leghangosabb részeket is, anélkül, hogy ez a teljesítményt befolyásolta volna.

A mikrofonokat gömbkarakterisztikával futtattam, amit nagyon könnyen be lehetett állítani a DAW munkaállomáson. Csupán mindkét csatornát ugyanabba a pásztázási pozícióba kellett állítani (mivel mindkét kapszulából érkeznek jelek), egyforma hangerőn. És bár a végső mixben nem kellett ezen változtatnom, a szoros időbeosztás, valamint a szokatlan zenekari felállás és elrendezés miatt jó volt tudni, hogy az utómunkálatok során szükség esetén rugalmasan tudom változtatni a karakterisztikát az AMBEO plugin használatával.

Csodálatos élmény volt számomra, hogy lehetőségem nyílt a 800 Twins használatára, és örömmel ajánlom ezeket a mikrofonokat bármely kollégámnak. Már alig várom, hogy a jövőben kisebb zenekaroknál és szólóhangszereknél is kipróbálhassam őket.

Néhány szó Danről

A 3 alkalommal GRAMMY®-díjra jelölt Daniel Shores szakmai pályafutását a Sono Luminus-nál kezdte: először mérnök asszisztensként, azután mérnökként, majd a Sono Luminus lemezkiadó vezetőjeként. Most, a cég szerkezeti átalakításának eredményeként Daniel ismét azt csinálja, amit a legjobban szeret – mérnökként dolgozik. Daniel életét évekig hangzás iránti szeretete határozta meg, és azt tűzte ki célul, hogy elkészíti a lehető legeredetibb zenei felvételt, hogy a hallgató a leginkább magával ragadó kölcsönhatásba kerülhessen a zenével.

Miközben több, mint 150 kereskedelmi forgalomban kapható lemezfelvételnél közreműködött hangmérnökként a Sono Luminus, a Steinway and Sons, a Naxos, a Delos és számos egyéb lemezkiadó megbízásából, Daniel mindig is szerette és fontosnak tartotta a surround hangzást, és évekig készített 5.1-es, 7.1-es, 9.1-es és most 11.1-es formátumú hangfelvételeket, hogy az otthoni felhasználók is megtapasztalhassák az új és egyedülálló zenei élményt.

Amikor éppen nem a stúdióban van, Daniel docensként dolgozik a Shenandoah Egyetemen, ahol helyszíni felvételkészítést (remote recording), valamint surround hangzástechnikát és mastering alaptechnikákat oktat az iskola zenei felvétel- és gyártástechnológiai tanszékén. Daniel maga is zenész: klasszikus/jazz-zongoristaként és ütősként kezdte, majd a jazz és rock területén folytatva basszusgitárra, szólógitárra, mandolinra és különféle egyéb hangszerekre váltott.

Néhány szó Danről

Szakértők hangfalakkal kapcsolatos történetei

Paul Geluso

Paul Geluso a keverés és mastering területén hangmérnökként, egyébként producerként, és többszáz zeneszám és filmzene zenész közreműködőjeként ismert és elismert szakember/művész. Zeneszerzői és hangzástervezői munkáját nemzetközi szinten is ismerik, New York államtól támogatást is kap a Meet The Composer projekt keretében.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank egy lengyel hangmérnök és zenei producer. Małgorzata a varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémián tanult zeneszerzést és hangzástervezést. Miután 1989-ben diplomát szerzett, szabadúszó hangmérnökként, vezető hangrögzítési szakemberként és zenei producerként kezdte meg pályafutását – először Varsóban, majd Svájcban és Németországban. 1993 óta felvételkészítési technikákat tanít Svájcban, a bázeli FHNW Zeneakadémián.

Benoît Gilg

Bár Benoît Gilg még mindig fiatal, életének már több mint felét hangosítással töltötte. Karrierje kezdetén a párizsi neves, free jazzt játszó Akosh.S Unit nevű csapattal állt össze, majd később úgy döntött, hogy látókörét tágítandó Mireille Mathieu és Juliette Greco turnéján elvállalja a monitor hangkeverői posztot. Ily módon alkalmazkodóképességét is fejlesztette.

Dan Shores

A 3 alkalommal GRAMMY®-díjra jelölt Daniel Shores szakmai pályafutását a Sono Luminus-nál kezdte: először mérnök asszisztensként, azután mérnökként, majd a Sono Luminus lemezkiadó vezetőjeként. Most, a cég szerkezeti átalakításának eredményeként Daniel ismét azt csinálja, amit a legjobban szeret – mérnökként dolgozik. Daniel életét évekig hangzás iránti szeretete határozta meg, és azt tűzte ki célul, hogy elkészíti a lehető legeredetibb zenei felvételt, hogy a hallgató a leginkább magával ragadó kölcsönhatásba kerülhessen a zenével.

György Mohai

Mohai György, Budapesten (Magyarország) élő hangmérnök, keverő hangmérnök és hangástervező. A fiatal magyar hangmérnök generáció egyik meghatározó tagja. Kora gyermekkorától zenét tanult és jazzének szakon folytatott tanulmányokat a Kőbányai konzervatóriumban, számos híres magyar zenész középiskolai otthonában. 2010-ben hangrendező szakon BA diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahová azóta is gyakran visszatér óraadóként.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, née Schwarz – a rádió-, televízió- és lemezipar területén működő hangmérnök és akusztikus zenei producer. Hangfelvételei több német és nemzetközi nevezéssel és díjjal is dicsekedhetnek. Hangfelvételei többek között a következő díjakat nyerték: két Echo Klassik díj, illetve egy Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, egy Ars Acoustica és egy Diapason d’Or díj, valamint egy Grammy nevezés.

Lépj velünk kapcsolatba

Ha bármilyen visszajelzést vagy megjegyzést szeretnél tenni az AMBEO Music Blueprints weboldallal kapcsolatban, vagy meg szeretnéd osztani tapasztalataidat, kérjük, lépj velünk kapcsolatba.

Newsletter subscription