Benoît Gilg

Az AMBEO-ról szóló szakértői történetek

Benoît Gilg alapította a YASTA céget Louise Bardet-val. A lelkes és céltudatos csapattal körülvett páros 2011 óta foglalkozik innovatív és versenyképes hangrögzítő-rendszerek, valamint minden helyzethez igazodó, költséghatékony beépített rendszerek megalkotásával.

Úgy keverek 3D-s hangzást, mintha egy hanggal teli ballont fújnék fel. Évek óta a tér, az akusztikus tér bűvöletében élek. Eltartott egy darabig, amíg formátumtól függetlenül különbséget tudtam tenni az akusztikus tér és a többmikrofonos mix között. Számomra a referenciát az akusztikus tér mono rendszerben történő megtalálása jelenti. Ez egy különlegesen összetett feladat, amely hangkezelési technikákkal párosul. A hangfelvételek területén szerzett többéves tapasztalatnak köszönhető (főként musicalekről készített sztereó hangfelvételek), hogy végül külön tudtam választani ezt a két fogalmat. Ha léteztek volna már okostelefonok, boldog lettem volna és rengeteg kutatási időt spóroltam volna meg a Neumann „Recording Tools” alkalmazásának használatával, amely segítséget nyújt a sztereó mikrofontechnikák összeállításához. A 3D-s hang egy kiterjesztett, folytonos hangzásteret hoz létre, amely hihetetlen, élettani hatásaiban is mérhető élményt nyújt. Ezt először filmeknél és moziban tapasztaltam meg, aztán gyakran kértek fel koncertek 5.1-es és 7.1-es formátumban történő hangkeveréséhez, újabban pedig 3D 11.1-es és 9.1-es formátumban is, így személyes tapasztalattal is rendelkezem. Kutatásaim alapját a zene keverése jelenti, ahol az egyik réteg szemből vagy a színpadról kerül rögzítésre, amelyhez második rétegként a térbeli információk egy másik dimenziója társul. Ezt a két réteget többé-kevésbé együtt kezelem, a zene stílusának megfelelően. A létrejött többcsatornás „ködöt” erősített pop-, illetve rockzene esetén bizonyos hangszereknél további mikrofonok egészítik ki a hangforrástól távolabb.

„Abban a pillanatban, amikor ezt összekötjük a zenei mix-szel, egy valósághű élőkoncert hangzásélmény jön létre. “
Benoît Gilg

Ami a közönséget és a koncerttermet illeti, az elképzelés az, hogy legyen a helyről egy akusztikus lenyomatunk, a közönség hangját pedig kiegészítő mikrofonokkal vesszük. A Cube elrendezés egy tökéletesen megoldás arra, hogy az előadást befogadó helyszín akusztikus lenyomatát rögzítsük. Abban a pillanatban, amikor ezt összekötjük a zenei mix-szel, egy valósághű élőkoncert hangzásélmény jön létre. A szemből érkező erősebb hanghatás segítségével a hallgató még inkább a show helyszínén érezheti magát, és az erősített zene is hatásosabb. Ez a Cube elrendezéssel kapcsolatos tapasztalat egy friss felfedezés számomra. Az elkövetkező hónapokban elmélyültebb kísérleteket kell folytatnom a különféle hangszínű mikrofonokkal, pl. a D01-gyel vagy a Neumann KMD sorozatával, amely dinamikai szempontból tagadhatatlan előnyökkel bír.

Néhány szó Benoît-ról

Bár Benoît Gilg még mindig fiatal, életének már több mint felét hangosítással töltötte. Karrierje kezdetén a párizsi neves, free jazzt játszó Akosh.S Unit nevű csapattal állt össze, majd később úgy döntött, hogy látókörét tágítandó Mireille Mathieu és Juliette Greco turnéján elvállalja a monitor hangkeverői posztot. Ily módon alkalmazkodóképességét is fejlesztette. Hogy még szélesebb körű tapasztalatokat szerezzen, Benoît ezután megteszi első lépéseit a film világában, és részt vesz többek között a „Seaside” (Julie Lopez Curval hangszerkesztővel) és a „To Be and to Have” (Nicolas Philibert zenei hangrögzítővel) készítésében. Ez lehetővé teszi számára, hogy megerősödjön előadások iránti szenvedélye és visszatérjen eredeti motivációja, a zene szeretete. 2004-ben Benoît elkezd dolgozni a Sombrero and Co társasággal, ahol hamarosan a zenei fesztiválok (Arte, MCM, M6, rádió, internet…) broadcast hangzásáért felelős vezetőjeként foglalkoztatják. A fesztiválokon pedig gyakran találja magát szembe Franciaországgal és annak legkülönbözőbb zenei stílusaival: Vieilles Charrues, Rock en Seine, Jazz sous les Pommiers, Jazz Nancy Pulsations, Hellfest és Transmusicales. 2011-ben megalapítja a YASTA céget Louise Bardet-val. A lelkes és céltudatos csapattal körülvett páros innovatív és versenyképes hangrögzítő-rendszerek, valamint minden helyzethez igazodó, költséghatékony beépített rendszerek megalkotásával foglalkozik. A YASTA ezeknek az eszközöknek a használatával évente közel 200 élőzenei mixnél kamatoztatja tudását, többek között olyan művészek szolgálatában, mint PJ Harvey, Lenny Kravitz, Pixies, Nathalie Stutzmann és Nicholas Angelich. Bizonyos művészi együttműködések kereskedelmi forgalomban kapható DVD-k formájában öltenek testet: Melody Gardot, Eddy Mitchell, Scorpions, Soulfly, Dagoba, Jacques Higelin és Kendji Girac. Benoit nemrégiben élőben keverte 5.1-es hangzással Eddy Mitchell koncertjét, melyet számos filmszínházban közvetítettek egyidejűleg.

Néhány szó Benoît-ról

Szakértők hangfalakkal kapcsolatos történetei

Paul Geluso

Paul Geluso a keverés és mastering területén hangmérnökként, egyébként producerként, és többszáz zeneszám és filmzene zenész közreműködőjeként ismert és elismert szakember/művész. Zeneszerzői és hangzástervezői munkáját nemzetközi szinten is ismerik, New York államtól támogatást is kap a Meet The Composer projekt keretében.

Małgorzata Albińska

Małgorzata Albińska-Frank egy lengyel hangmérnök és zenei producer. Małgorzata a varsói Fryderyk Chopin Zeneakadémián tanult zeneszerzést és hangzástervezést. Miután 1989-ben diplomát szerzett, szabadúszó hangmérnökként, vezető hangrögzítési szakemberként és zenei producerként kezdte meg pályafutását – először Varsóban, majd Svájcban és Németországban. 1993 óta felvételkészítési technikákat tanít Svájcban, a bázeli FHNW Zeneakadémián.

Benoît Gilg

Bár Benoît Gilg még mindig fiatal, életének már több mint felét hangosítással töltötte. Karrierje kezdetén a párizsi neves, free jazzt játszó Akosh.S Unit nevű csapattal állt össze, majd később úgy döntött, hogy látókörét tágítandó Mireille Mathieu és Juliette Greco turnéján elvállalja a monitor hangkeverői posztot. Ily módon alkalmazkodóképességét is fejlesztette.

Dan Shores

A 3 alkalommal GRAMMY®-díjra jelölt Daniel Shores szakmai pályafutását a Sono Luminus-nál kezdte: először mérnök asszisztensként, azután mérnökként, majd a Sono Luminus lemezkiadó vezetőjeként. Most, a cég szerkezeti átalakításának eredményeként Daniel ismét azt csinálja, amit a legjobban szeret – mérnökként dolgozik. Daniel életét évekig hangzás iránti szeretete határozta meg, és azt tűzte ki célul, hogy elkészíti a lehető legeredetibb zenei felvételt, hogy a hallgató a leginkább magával ragadó kölcsönhatásba kerülhessen a zenével.

György Mohai

Mohai György, Budapesten (Magyarország) élő hangmérnök, keverő hangmérnök és hangástervező. A fiatal magyar hangmérnök generáció egyik meghatározó tagja. Kora gyermekkorától zenét tanult és jazzének szakon folytatott tanulmányokat a Kőbányai konzervatóriumban, számos híres magyar zenész középiskolai otthonában. 2010-ben hangrendező szakon BA diplomát szerzett a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, ahová azóta is gyakran visszatér óraadóként.

Ulrike Anderson

Ulrike Anderson, née Schwarz – a rádió-, televízió- és lemezipar területén működő hangmérnök és akusztikus zenei producer. Hangfelvételei több német és nemzetközi nevezéssel és díjjal is dicsekedhetnek. Hangfelvételei többek között a következő díjakat nyerték: két Echo Klassik díj, illetve egy Preis der Deutschen Schallplattenindustrie, egy Ars Acoustica és egy Diapason d’Or díj, valamint egy Grammy nevezés.

Lépj velünk kapcsolatba

Ha bármilyen visszajelzést vagy megjegyzést szeretnél tenni az AMBEO Music Blueprints weboldallal kapcsolatban, vagy meg szeretnéd osztani tapasztalataidat, kérjük, lépj velünk kapcsolatba.

Image Credit: Frank Loriou

Newsletter subscription